Aktuelt

Aktuelle saker og nyheter fra RISE Fire Research
25. jan 24
Ny rapport: Feiing av ildsteder
5. jan 24
Brenner elbiler mer enn fossilbiler?
20. des 23
Ny rapport: Brannsikkerhet ved oppføring og rehabilitering av bygg
12. des 23
Ny rapport: Brann til jul
21. nov 23
Opptak av høst-webinar

Brannsikkerhet i julen

Desember er måneden med flest boligbranner. Her er våre ti beste tips for en brannsikker høytid!

1. Røykvarsleren er aller viktigst

Røykvarslerens dag er 1. desember, bruk anledningen til å sjekke og bytte batteri i røykvarsleren hjemme hos deg. Minn gjerne familie og venner på det også! Sett gjerne en liten klistrelapp med dato på batteriene før du setter dem inn, så holder du oversikt over når du skiftet dem sist.

2. Røykvarslerne bør seriekobles

Bytt ut gamle røykvarslere med nye som kan seriekobles. Da kan du bli varslet på soverommet dersom det begynner å brenne et annet sted i huset.

3. Unngå brannfarlige adventskranser

Hold levende lys unna brennbare materialer. Dekorasjoner med tørkede blomster, kongler, granbar og lignende bør ikke kombineres med levende lys. Bruk heller elektriske lys dersom du ønsker å lage en slik adventskrans.
Brannvernforeningen advarer også mot brannfarlige adventskranser: https://brannvernforeningen.no/nyheter/2020/11/advarer-mot-brannfarlige-adventskranser/

4. Antibac brenner

Alkohol og levende lys er en skummel kombinasjon. Tenk over at antibac inneholder alkohol, og unngå å tenne lys dersom du nettopp har spritet hendene.

5. Skaff deg en komfyrvakt

De fleste boligbranner starter på kjøkkenet. Komfyrvakt er ikke bare for eldre personer, men noe som folk flest bør ha.

6. Ha et lokk i nærheten

Brann på komfyren bør slokkes ved å legge over et grytelokk i stedet for å bruke brannteppe. Du kan også bruke pulverapparat, men aldri bruk vann på olje/ frityr.

7. Pass deg for katta

Ikke forlat levende lys. Stearinlys og husdyr er en uheldig kombinasjon. Når du forlater rommet, kan katten raskt hoppe opp på bordet og velte lysestaken.

8. Gi telysene luft

Telysholdere må være åpne og slippe inn luft til lyset. Parafinen i telyskoppen kan bli så varm at den fører til brann hvis det er for lite luft. Kubbelys bør heller ikke plasseres for nærme hverandre, disse kan smelte sammen og ta fyr.

9. Slå av elektriske julelys når du legger deg

Mange boligbranner starter i elektrisk utstyr. I advent og juletiden har vi mange elektriske juledekorasjoner, både inne og ute. Både den gamle, arvede julestjerna og nyere LED-lys kan begynne å brenne. Husk å slå av disse når du legger deg.

10. Ha brannøvelse før jul – kom deg ut!

Brann er ubehagelig å tenke på, men det er viktig å være forberedt hvis uhellet først er ute. Ha først og fremst fokus på hvordan du og familien skal komme dere ut hvis det begynner å brenne. Det er også viktig å øve på bruken av slokkeutstyr, som pulverapparat og brannslange.

Med ønske om en brannsikker jul,
Hilsen RISE Fire Research


Denne listen bygger på den som vår sjefforsker Anne Steen-Hansen lagde i 2019 for forskning.no, her kan du lese hele saken: https://forskning.no/teknologi/brannforskerens-10-rad-for-a-unnga-brann-i-jula/1609974

Mer info? Ta gjerne kontakt med forskningsleder Christian Sesseng, tlf. 9841 0325, christian.sesseng@risefr.no

Arkiv