RISE Fire Research har med varierende navn, eierskap og bygningsmasse arbeidet for å øke brannsikkerheten i samfunnet siden 1934. 

"/>

Aktuelt

Aktuelle saker og nyheter fra RISE Fire Research
28. mai 24
To nye rapporter: BRAVENT Storskala branntester
22. mai 24
Brannlaben i Trondheim fyller 90 år
12. apr 24
Ny rapport: BraTeK brannbeskyttende tekstiler
8. mar 24
Branntester for trygg luftfart
25. jan 24
Ny rapport: Feiing av ildsteder

Brannlaben i Trondheim fyller 90 år

RISE Fire Research har med varierende navn, eierskap og bygningsmasse arbeidet for å øke brannsikkerheten i samfunnet siden 1934. 

I dag heter jubilanten RISE Fire Research AS, men da den startet opp for 90 år siden het organisasjonen Norsk brannteknisk laboratorium. 

Det var Norges Brandkasse og Norske Brandtarifforening som finansierte initiativet, med en gave på 2 x 30 000 kroner. Laboratoriet ble lagt til Norges tekniske høgskole (NTH) på Gløshaugen i Trondheim. 

Det første laboratoriet hadde en grunnflate på 157 m² og var utrustet med en vertikal prøveovn med en eksponeringsflate på 1×2 meter, samt en litt større horisontalovn. 

Dagens brannlaboratorium ligger som kjent ved Nidelva, i landlige omgivelser cirka åtte km fra Trondheim sentrum. Her disponerer vi nå over 5 700 m² brutto bygningsmasse, som inkluderer en materiallab, en ovnshall, et utendørs testområde og en av Europas høyeste haller for brannutviklings- og slokkeforsøk. 

– Dimensjonene er endret siden 1934, men brannlaboratoriet i Trondheim, RISE Fire Research, er nå som da det største og ledende kompetansesenteret på brann i Norge. 90-åringen er i svært god form, sier administrerende direktør Nina K. Reitan. 

Arkiv