Det er bekymringsfullt at ingen tar fatt i de branntekniske utfordringene som melder seg når olje- installasjoner i Arktis utstyres med innelukkede moduler, påpeker brannforsker. 

"/>

Aktuelt

Aktuelle saker og nyheter fra RISE Fire Research
14. des 22
Ny rapport: Erfaringer med mobile vanntåkeanlegg installert i boliger
26. okt 22
Ny rapport: Brannsikkerhet i naturlig ventilerte parkeringshus
24. okt 22
FoU-seminar om brann!
30. sep 22
To nye rapporter: Solcelleinstallasjoner på bygg
7. feb 22
Ny rapport: Brann i holrom bak royaloljebehandla kledning av furu

Pressemelding: Brannforskere ønsker debatt om innelukkede plattformer

Det er bekymringsfullt at ingen tar fatt i de branntekniske utfordringene som melder seg når olje- installasjoner i Arktis utstyres med innelukkede moduler, påpeker brannforsker. 

Paul Halle Zahl Pedersen leder den norske delen av norsk-svenske SP Fire Research, Europas største fagmiljø innenfor brannteknisk forskning. Som brannforsker er han blant annet opptatt av utviklingen i den nordligste delen av «olje-Norge».

– Olje- og gassutvinningen flyttes nordover. Klimaet er tøffere i arktiske strøk, og en konsekvens er at installasjonene blir mer innelukket. I den første fasen av utbyggingen i Nordsjøen var modulene på plattformene innelukket, som på Statfjord A. I løpet av årene ble det avdekket at dette var ugunstig både med tanke på brann- og eksplosjonsrisikoen. Nå foregår denne endringen i design uten at forandringen blir problematisert. Her bør norske myndigheter ta initiativ til å få sikre løsninger på plass, sier Zahl Pedersen

Aksjeselskapet SP Fire Research så dagens lys da SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ved siste årsskifte kjøpte 70 prosent av aksjene i SINTEF NBL – Norges branntekniske laboratorium i Trondheim. I år er det 80 år siden den norske delen av virksomheten ble etablert. Zahl Pedersen brukte jubileet både til å se bakover – og ikke minst framover.

- Offshore-oppdrag er en viktig del av brannlaboratoriets nyere historie. Vi er til enhver tid opptatt av hva utviklingstrekk på sokkelen betyr for brannsikkerheten på installasjonene, sier Zahl Pedersen.  

Arkiv